Wafelmaker
Apparatuur om zelf te bakken

De wafelmaker als onmisbaar keukenapparaat

Een wafelmaker is een keukenapparaat dat je in staat stelt om heerlijke wafels te bereiden. In dit artikel leer je alles over de geschiedenis van het wafelijzer, ook el wafelmaker genoemd, de verschillende soorten, hoe je ze moet gebruiken en onderhouden, en waar je op moet letten bij het kopen.

Het verschil tussen een wafelmaker en een wafelijzer zit voornamelijk in de terminologie. Beide termen worden vaak door elkaar gebruikt en verwijzen naar hetzelfde apparaat: een keukenapparaat dat wordt gebruikt om wafels te bakken. De term “wafelijzer” verwijst meestal naar de traditionele, gietijzeren versie die je op een fornuis of open vuur plaatst, terwijl “wafelmaker” vaker wordt gebruikt om te verwijzen naar elektrische apparaten. In de praktijk kunnen beide termen echter naar zowel elektrische als niet-elektrische modellen verwijzen.

De geschiedenis van het wafelijzer

Oorsprong en evolutie

De oorsprong van het wafelijzer gaat terug tot de middeleeuwen. In die tijd werden wafels gebakken tussen twee metalen platen, die boven een vuur werden verhit. Door de jaren heen hebben wafelijzers verschillende vormen en ontwerpen gekend, maar het basisprincipe is hetzelfde gebleven.

Moderne wafelmakers

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten wafelijzers op de markt, van traditionele gietijzeren exemplaren tot moderne elektrische apparaten. Ze zijn meestal gemaakt van materialen zoals gietijzer, aluminium of roestvrij staal en hebben een anti-aanbaklaag om het verwijderen van de wafels te vergemakkelijken.

Soorten

Traditionele wafelijzers

Traditionele wafelijzers zijn meestal gemaakt van gietijzer en worden verhit op een gasfornuis of open vuur. Ze geven een authentieke smaak aan je wafels, maar kunnen lastig zijn in gebruik en onderhoud.

Elektrische wafelijzers

Elektrische wafelmakers zijn populair vanwege hun gebruiksgemak en consistente resultaten. Ze zijn voorzien van een thermostaat, zodat je de temperatuur kunt regelen en ze gelijkmatig verhit worden. Daarnaast zijn ze vaak uitgerust met handige functies, zoals een timer en automatische uitschakeling.

Functies en accessoires

Moderne wafelmakers beschikken vaak over verschillende functies en accessoires die het bakken van wafels nog gemakkelijker en leuker maken. Denk hierbij aan verwisselbare platen voor het maken van verschillende soorten wafels, een beslagverdeler om het beslag gelijkmatig te verdelen en een lekbakje om overtollig beslag op te vangen.

Wafelrecepten

Belgische wafels

Belgische wafels zijn bekend om hun luchtige textuur en diepe groeven, die perfect zijn om stroop, fruit of slagroom in op te vangen. Om Belgische wafels te maken, heb je een speciaal Belgisch wafelijzer nodig met diepe platen.

Luikse wafels

Luikse wafels zijn een Belgische specialiteit die zich onderscheidt door hun zoete, karamelachtige smaak en dichte, krokante textuur. Ze worden gemaakt met een speciaal suikerbeslag en een Luiks wafelijzer.

Brusselse wafels

Brusselse wafels zijn licht en krokant en hebben een kenmerkende rechthoekige vorm. Ze worden vaak bestrooid met poedersuiker of belegd met slagroom, fruit of chocolade. Om Brusselse wafels te maken, heb je een Brusselse wafelmaker nodig.

Amerikaanse wafels

Amerikaanse wafels zijn dikker en steviger dan Belgische wafels, met een goudbruine korst en een zachte binnenkant. Ze worden meestal geserveerd met boter en stroop, maar kunnen ook worden belegd met fruit, noten of andere zoete toppings. Voor het maken van Amerikaanse wafels is een standaard wafelijzer geschikt.

Tips voor het gebruik

Onderhoud en schoonmaak

Om je wafelijzer in goede conditie te houden, is het belangrijk om het apparaat regelmatig te reinigen. Dit doe je door na gebruik de platen af te laten koelen en vervolgens met een zachte doek of keukenpapier het overtollige vet en eventuele kruimels te verwijderen. Gebruik geen schuursponsjes of agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze de anti-aanbaklaag kunnen beschadigen.

Veilig gebruik

Bij het gebruik van een wafelijzer is het belangrijk om op veiligheid te letten. Zorg ervoor dat je het apparaat op een stabiele, hittebestendige ondergrond plaatst, gebruik het apparaat op een stabiele, hittebestendige ondergrond plaatst en gebruik hittebestendige handschoenen of pannenlappen om je handen te beschermen tegen de hitte. Houd kinderen op afstand van het wafelijzer om ongelukken te voorkomen.

Kopen van een wafelijzer: Waar moet je op letten?

Prijs en kwaliteit

Bij het kopen van een wafelijzer is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen prijs en kwaliteit. Goedkopere wafelijzers kunnen aantrekkelijk zijn, maar zijn vaak gemaakt van minder duurzame materialen en hebben een kortere levensduur. Kijk naar de gebruikte materialen, het vermogen en eventuele extra functies om te bepalen of een wafelijzer aan je verwachtingen voldoet.

Garantie en service

Controleer bij aanschaf van een wafelijzer altijd de garantievoorwaarden en of er een goede klantenservice beschikbaar is. Mocht je problemen ondervinden met je wafelijzer, dan is het prettig om te weten dat je op ondersteuning kunt rekenen en dat eventuele reparaties of vervangingen onder de garantie vallen.

Bestron wafelmaker

Bestron wafelmaker

Productinformatie

De Bestron AWCM700 wafelmaker, daarmee kun je onder andere flinterdunne wafels bakken voor bijvoorbeeld ijshoorntjes, wafelbakjes en wafelrolletjes.

Het bakje heeft een doorsnede van 18,5 cm doorsnee.

Voordelen:

 • Indicatielampje aan, uit, en gereed. Zo weet je altijd wanneer de wafelmaker klaar is om te gebruiken.
 • Anti-aanbaklaag om makkelijk schoon te maken.
 • Met de handige kegel kun je makkelijk hoorntjes maken.
 • De behuizing is hittebestendig.
 • De speciale antislipvoetjes helpen tegen verschuiven.
 • Makkelijk schoonmaken.
 • Je kunt het wafelijzer verticaal opbergen, dus je hebt minder plek nodig.
 • Pratisch snoeropwikkelsysteem.


Website | + berichten

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.

Productinformatie

De Bestron AWCM700 wafelmaker, daarmee kun je onder andere flinterdunne wafels bakken voor bijvoorbeeld ijshoorntjes, wafelbakjes en wafelrolletjes.

Het bakje heeft een doorsnede van 18,5 cm doorsnee.

Voordelen:

 • Indicatielampje aan, uit, en gereed. Zo weet je altijd wanneer de wafelmaker klaar is om te gebruiken.
 • Anti-aanbaklaag om makkelijk schoon te maken.
 • Met de handige kegel kun je makkelijk hoorntjes maken.
 • De behuizing is hittebestendig.
 • De speciale antislipvoetjes helpen tegen verschuiven.
 • Makkelijk schoonmaken.
 • Je kunt het wafelijzer verticaal opbergen, dus je hebt minder plek nodig.
 • Pratisch snoeropwikkelsysteem.
Deel ons op social media